etusivu
uutiset
koirat
pennut
kasvatus
koulutus
linkit
bordercollie
Tuli

Tiedot

Tuli
Nimi/Name: Myytin Tulikivi, "Tuli"
Rotu/Breed: bordercollie
Sukupuoli/Sex: uros, male
Synt./Birthday: 09.12.2007
Väri/Colour: red tricolour
Luustokuvaukset/official x-rays: lonkat/hips A/A, kyynärät/elbows 0/0, polvet/knees 0/0, selkä terve/back bone healthy
Silmät/Eyes: terveet pentuna ja 2016, ok as a puppy and in year 2016
Tulokset: FI KVA, HK3, JK1, FH1, BH, PAIM1, PPR1, toko EVL1, haussa RM3-15 PM2-15
PEDIGREE Sukutaulu Koiranetissä

Yleistä

Tuli on erittäin vahva persoona ja itsetietoinen. Tuli tykkää ihmisistä ja rapsutuksista ja haluaa aina olla huomion keskipisteenä. Toisaalta siltä löytyy myös paljon puolustushalua. Saalisviettiäkin löytyy todella runsaasti. Ruokahalultaan Tuli on suorastaan sikamaisen ahne. Tuli oppii asioita nopeasti ja tekee oikein motivoituna keskittyneesti, mutta vaatii myös ohjaajaltaan paljon, sillä se ei ole luonteeltaan mikään palvelunhaluinen. Oikein motivoituna Tuli on varma ja väsymätön työskentelijä.

Hajutyöskentelyssä Tuli on luontaisesti lahjakas. Paimennuksessa se työskentelee pää kylmänä - ei ikinä ryntäile tai pure eläimiä, mutta sillä on riittävästi voimaa saada lauma liikkeelle. Paimennuksessa Tuli kuuntelee käskyjä herkällä korvalla eli siellä se on hyvin ohjattavissa. Haussa ja jäljellä Tuli osasi alusta saakka erinomaisesti käyttää nenäänsä ja se on siihen myös motivoitunut.

Vapaalla Tuli on iloinen elämästä nautiskelija. Tuli osaa kyllä aina huolehtia siitä, että sen elämässä on vauhtia ja hauskuutta. Myös terävyyttä siltä löytyy jonkin verran, joskaan se melko harvoin näkyy arjessa tai harrastuksissa, koska se on perusluonteeltaan niin varma. Toistaiseksi Tuli on tullut kaikkien koirien kanssa toimeen eli on toisten koirien kanssa sosiaalinen. Tuli ei ole mikään herkkis, joten se kestää hyvin koulutusta, eikä ota nokkiinsa tai säikähdä helposti. Toisaalta jos se joskus säikähtää, se muistaa tapauksen pitkään eli siinä mielessä pehmeyttäkin löytyy. Kotona Tuli on hyvin rauhallinen ja osaa levätä silloin kuin ei mitään tapahdu. Se nauttii kovasti myös rapsutuksista, vaikka pärjää mainiosti myös omissa oloissaan.

Asia mitä Tuli rakastaa yli kaiken on juokseminen - mitä lujempaa, sen parempi. Tuli viihtyy siis erittäin hyvin myös valjaissa pyörän tai suksien edessä. Lenkillä se spurttailee aina rakettina sinne tänne, hyppii ja kiipeilee ja onkin tosi taitava käyttämään kroppaansa.

Tulen päälajina on ollut haku. Sen lisäksi Tulen kanssa on treenattu paimennusta, jälkeä ja tokoa. Agilityä on tehty sen verran, että Tuli osaa esteet ja tulee hyvin mukaan ohjauksiin. Agility jäi kuitenkin meiltä ajan puutteen vuoksi harrastuksista pois. Valjakkolajeissa Tuli on nopea ja kestävä. En kuitenkaan itse harrasta hiihtoa, joten valjakkolajeissa kisataan sen mukaan kun löydän pojalle sopivia hiihtäjiä tai juoksijoita perään. Treenasimme myös suojelua, mutta muuton myötä maalimies jäi toiselle paikkakunnalle, joten päätimme lopettaa lajin harjoittelun ainakin toistaiseksi. Tuli tykkäsi suojelun harjoittelusta todella paljon ja sillä on luontaisesti hyvä ote. Vuonna 2016 jätimme haussa kilpailemisen, koska oma aikani ei riitä kahdelle 3-luokan koiralle. Aloitimme Tulen kanssa tokon treenaamisen tosimielellä alkuvuodesta 2016, joten se on nyt päälajimme. Lisäksi treenaamme ja kilpailemme erikoisjäljellä ja paimennuksessa.

Tuli on kasvattini ensimmäisestä pentueestani. Sen suku on ollut varsin tervettä. Myös Tuli itse on ollut aina täysin terve. Tuli on saatavissa rajoitetusti jalostukseen terveille ja hyväluonteisille nartuille. Koska Tulelle ei ole tehty geenitestejä, nartun tulee olla CEA normal.

Like his name (Tuli = fire in finnish) Tuli is very spicy. He has very high drive and he is very fast. Tuli sees everything and is sharp. Thought when he is working he does it very calm and focused. Like in herding he is totally different dog, very stylish, cool and listens well. In other sports (obedience, search, tracking, IPO, sledge dog racing) and in everyday life Tuli have strong own opinion about things, so he is not the easiest dog I have met. But in other hand he is quite strong too. He is absolutely not soft towards handler and have no problems in new places.

As our main sport we do working dog trials (search and tracking). Search means searching missing people from the woods. Tuli is very good at using his nose, almost natural talent. He is very motivated in search because he loves all people and he likes to be in center of attention. He is very good in tracking too. We are training also herding and we do sometimes sledge dog sports and IPO. We have also trained a bit obedience (class 3.) and agility.

Tuli is available at stud for appropriate bitches. I think Tuli have lots of to give when wished lots of power and stamina.

 

VIDEOITA/FILMS:
Tottista 2013 / training obedience
Tottista 2013 / training obedience
Esineruutu 2014 / Article search
Tuli tokokokeessa 2016 / Tuli at obedience trial
Tuli tottistreeneissä 2016 / Tuli training obedience
Tuli treenaa tokon kaukoja / Tuli training obedience
Tulen tunnistusnouto EVL-kokeessa / Tuli at obedience trial


Hakukuva: Leila Nurmikivi


Tottiskuva: Kati Kuuttila
Kuva: Suvi Virtala


Kuva: Maija Kultamaa


Jäljestyskuva: Taina Laakso


Tottiskuva: Taina Laakso


Paimennuskuva: Marika Klossner


Koirajuoksukuva: Tanja Loukusa


© Jessica Ristimäki